tiistai 6. syyskuuta 2016

Satulan sovittamista

Meillä on tosiaan nyt ollut projektina etsiä Villelle oma satula. Eilen hain kolme satulaa sovitukseen ja tänään opettajani testasi niitä Villelle. Ensimmäisenä kokeiltiin Passierin Paxton yleissatulaa. Samaa merkkiä meillä on ollut nyt puolisen vuotta käytössä tosiaan opettajani satula, joten osasin jo hieman olettaa että satula saattaisi Villelle sopia. Satulan toppauksia tarvitsee hieman korjata ja hinta on ehkä hieman liikaa satulan kuntoon nähden. Kyseinen satula kuitenkin sopi heti ensinäkemältä Villen selkään hyvin. Minähän en näistä satuloista suurempia tajua, mutta kyllä se omaankin silmään näytti hyvältä Villen selässä.

Seuraavana testattiin Hubertuksen yleissatulaa. Itse olin jo hieman satuloita eilen katsonut Villen selässä ja näin heti omaankin silmään ettei kyseinen satula istunut Viltsulle ollenkaan. Joten tämä laitettin heti sivuun. Villelle on vähän aikaa sitten testattu toistakin Hubertuksen satulaa, joka ei myöskään sopinut. Voidaan ehkä siis todeta että kyseisen merkin satulat eivät meidän Villen selkään käy.

Viimeisenä vuorossa oli Stübbenin Siegfried - estesatula ja vielä ruskeana ! Salaa toivoin että tämä satula ei ainakaan Villelle sovi, sillä värimaailma ei oikein ole mieleiseni. Malliltaan satula kuiten istui Villelle suht hyvin, mutta tämä kyseinen satula oli Villelle hitusen liian kapea. Tämäkin kyseinen estesatula laitettiin siis sivuun. Vaikka ulkonäöllisesti satula oli miellyttävä, ensisijaisena toiveena meillä oli kuitenkin yleissatula, jolla pystyisi helposti harrastelemaan Villen kanssa sekä koulua että esteitä.
Koeratsastin siis Passierin satulan, joka näytti sopivan Villelle. Satula tuntui samanlaiselta mitä Villen vanhakin satula - saman merkkinenhän satula oli, vaikka ilmeisesti tämä kyseinen testattava satula oli hieman uudempaa mallia. Aloiteltiin alkukäynneillä ja raveilla, kuten aina. Ville tuntui alusta saakka mukavalta ratsastaa, vaikka alussa olikin hieman hitaampi pohkeelle. 

Alkuravien jälkeen lähdettiin tulemaan n. 5 metriä päädystä uran sisäpuolelle, josta jatkettiin muutama metri suoraan ja lähdettiin väistättämään hevosia kohti uraa, taivuttaen pois väistön suunnasta. Ville tajusi idean melko nopeasti ja väistöt olivatkin melko sujuvia. Ville tuntui tosi kivalta ja rennolta. Kun tämä alkoi sujumaan, vaihdettiin väistön taivutuksen suuntaa, siten että taivutimme väistön suuntaisesti eli kohti aitaa väistätettäessämme. Tarkoituksena oli tulla jo pääty josta uran sisäpuolelle käännyttiin vastataivutuksesta. Tämä oli Villelle alussa hieman haastavaa, mutta melko nopeasti herra pääsi kärryille mitä haettiin. Väistätyksen jälkeen nostettiin kulmassa laukka ja laukattiin pääty-ympyrä. Olin hyvin positiivisesti yllättynyt, sillä Villen laukka pyöri kumpaankin suuntaan yhtä hyvin eikä juuri mitään eroa ollut havaittavissa. Ympyrän jälkeen, käännettiin noin nelisen metriä uran sisäpuolelle, laukattiin hetki suoraan ja väistätettiin takaisin uralle. Tämäkin sujui Villen kanssa yllättävän hyvin ja ruuna pystyi laukkaamaan hienosti myös ilman seinän tukea.
Toistettiin tehtävä molempiin suuntiin. Oikeaan kierrokseen väistöt olivat jostain syystä Villelle hieman hankalempia, lopulta nekin saatiin sujumaan. Mainittakoon nyt vielä, että melkein tipahdin Vilperin selästä jo toista kertaa ! Ei ollut paljosta kiinni. Tasapaino petti syystä tai toisesta ja roikuin jo kaulalla ilman jalustimia ! :D En ymmärrä miten meinasin tipahtaa, sillä Ville ei todellisuudessa tehnyt juuri mitään ihmeellisempää. Kääntyi ehkä hieman jyrkemmin ympyrälle kuin mitä osasin odottaa, mutta harvemmin minulla noin tasapaino menee. Noh, selässä pysyttiin ja hommat saatiin tehtyä kunnialla loppuun,

Sitten siihen miltä satula ratsastaessa tuntui. Kuten alussa mainitsin, en huomannut selkään noustessa mitään suurempaa eroa vanhan ja tämän satulan välillä. Ville liikkui tälläkin satulalla hyvin, eikä satulan vaihdos vaikuttanut heppaan mitenkään. Helmi testaa satulaa vielä muutaman päivän ja jos Helmille penkki sopii, eikä Villen liikkuminen muutu mitenkään - tehdään satulasta tarjous, joka sitten toivottavasti hyväksytään. Näistä asioista lisää, kunhan saadaan asia eteenpäin. Nyt vaan peukut pystyyn ja toivotaan parasta !

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti